2020. feburár 4-én rekord napot zárt a Tesla a tőzsdepiacon, hiszen egy részvény értéke ekkor 887,06 ropogós amerikai dollár volt. Persze ne dugjuk homokba a fejünket, ez nem csak a Szilícium-völgy jelen pillanatban egyik legjobban fénylő ékkövének volt örvendetes, de magának a vezérnek is, becses nevén Elon Musknak. Egészen konkrétan 2,3 milliárd dollárral, vagyis átszámolva körülbelül 700 milliárd forinttal nőtt a vagyona ezen a napon. 

A részvények azóta már visszaestek, jelen pillantban 750 dollár körül mozognak.

Tesla részvényeinek árfolyama

A fenti kép az elmúlt 6 hónap alakulását mutatja, legalábbis ami a Tesla tőzsdei értékét illeti. Ez alapján elmondható, hogy tavaly augusztus óta potom 500 dollárral emelkedett a cég értéke. 

Ehhez természetesen több esemény is hozzájárult. Az egyik a kínai Gigafactory megépülése volt (azonban ez kissé keserédes, hiszen a koronavírus jött és tarolt, ez pedig a részvényárfolyamban is meglátszik). A másik a Tesla új üdvöskéjének a Model 3-nak a pazar eladási mutatói, amely tavaly negyedévről-negyedévre döntögette a rekordokat. Végül ne feldkezzünk meg a cég technológiai előnyeiről sem, amely komoly kihívást állít a többi nagy gyártó elé.

Akárhogy is nézzük, jelen pillanatban az elektromos autózás éllovasa rendívüli piaci pozicíót élvez, és feltehetőleg ez így is marad.

Forrás:

Forbes