A Tesla kínai gyárában kormányzati döntés miatt, 2020. január 29-én leállították a termelést a koronavírus okozta fenyegetettség miatt. Ez a 3 hete tartó vírus mizéria persze nem csak a Teslát érinti, hiszen a Google is beszüntette a Kínában található irodák működését, illetve az Apple és a Facebook is korlátozásokat vezetett be.

A cég pénzügyi vezetője (Zach Kirkhorn) azt nyilatkozta, hogy a leállás csak "némileg" fogja befolyásolni az első negyedév eredményességét, hiszen az itt gyártott Model 3 csak kis hányadát teszi ki a negyedéves céloknak.

Tesla Model 3

Az első Shangaiban gyártott modelleket még 2019 végén adták át, ami egy rendkívül fontos mérföldkő volt a cég életében. A Tesla mindenképpen szeretné megvetni a lábát az ázsiai országban, hiszen egy helyben működő üzem lényegesen felgyorsítja a folyamatokat, továbbá a Kína-USA közötti kereskedelmi háborútól is megkímélheti magát. Ez a gigagyár az első külföldi tulajdonban lévő autógyár az országban.

Az ország, ahol 6 nap alatt épül fel egy kórház természetesen arra is kínosan ügyel, hogy a leállást követő újraindítás minél zökkenőmentesebben működjön. Ezt különböző támogatásokkal igyekszik elérni, mint például kedvező kamatozású hitelek és áfa kedvezmények.

Forrás:

The Verge